perjantai 12. kesäkuuta 2015

Otteita vanhoista matkapäiväkirjoista: Slovenia 2011

Ljubljanassa vierailleet äitini ja pikkuveljeni olivat onnistuneet tartuttamaan Slovenia-kuumeen ympäristöönsä niin onnistuneesti, että Sloveniaan oli päästävä! Tuolloin matkaan lähti siis meidän perhe: minä ja puoliso sekä lapset (tuolloin 4,5 ja 2 v), pikkuveljeni ja äitini sekä isäni.

21.7 lähdettiin matkaan. Aamupäivälennolla lennettiin Ljubljanaan ja majoituttiin Alibi-hostelliin ihan keskustaan joen varteen. Lentokentältä ajettiin keskustaan lentokenttätaksilla, maksoi meiltä seitsemältä 45e. Kierrettiin vähän Ljubljanaa ja käytiin syömässä paikallisessa ravintolassa, jota en voi kyllä suositella kenellekään. Tarjoilija oli ällön lipevä ja laskutti vielä (ei edes kovin kummoisesta) palvelusta kuitin ohi 5e. Naureskeli vaan meidän tippikolikoille. Missään muualla ei sellaiseen onneksi törmätty, vaan muualla henkilökunta oli tosi ystävällistä.

Perjantaina lähdettiin bussilla Postojnaan, jossa käytiin luolissa. Lapset jäi mummon ja enon hoiviin (kun mummo ja eno oli luolat nähnyt jo aikaisemmin). Hyvä niin, koska luolille on keskustasta n. kilometrin kävely ja muksut oli reissaamisesta ja kuumuudesta jo aika poikki. Lisäksi luolissa liikkuva juna menee aika haipakkaa ja siellä kaikuu ja on hämärää, eli herkille lapsille en suosittele. (Tosin joillakin oli mukana sellainen muutaman viikon ikäinen vauva!! oli sentään huopaan kääritty, kun lämpötila luolissa on n.9c) Rattailla tai liinan kanssa siellä olisi voinut liikkua, mutta betonilattia oli paikoitellen melko liukas, että hyvin kengin varustautuminen on paikallaan.

Postojnasta jatkettiin bussilla Piraniin, jossa vietettiin viikonloppu. Sunnuntaina oli tarkoitus mennä Portoroziin tai Lucijaan hiekkarannalle uimaan, sekä leikkikentille leikkimään mutta oli viileän sateinen päivä, niin se jäi väliin. Lauantaina kyllä lapset ui Piranissa kivirannalla ja se oli niistä ihan mahtavaa. Piranissa majoituttiin Val Hosteliin, mikä oli ihan siisti paikka. Tosi ystävällinen henkilökunta, yhteiskeittiö ja pesukone käytettävissä sekä aamupala sisältyi hintaan. Piran on tosi kaunis kaupunki, jota usein verrataan venetsiaan. Mieleen kyllä tuleekin italialaiset elokuvat, kun kapeilla kujilla liehuu pyykit kuivumassa talojen ikkunoista ja mukulakivikadut on paikoitellen niin kapeita, että rattailla juuri ja juuri pääsi liikkumaan. Meidän piti lauantaina käydä iltalian puolella, mutta viikonloppuisin bussiyhteydet oli niin onnettomat ettei sitten jaksettu lähteä. Mummo vei lapset rannalle viihtymään, kun minä, puoliso ja pikkuveli ajeltiin bussikyydillä Koperiin shoppailemaan.


Maanantaina palattiin Ljubljanaan. Tiistaina vierailtiin pienellä katujunalla Ljubljanan linnassa (josta palattiin köysiratavaunulla alaspäin) sekä markkinoilla, ja keskiviikkona käytiin eläintarhassa. Mukava paikka, mutta jos meinaa saada johonkin suuntaan bussikyydin, niin liput pitää ostaa etukäteen Trafika-kioskista! Me jouduttiin kävelemään molempiin suuntiin ja päivä oli tosi helteinen. Torstai oli epävakainen päivä. Kierreltiin kaupunkia ja shoppailtiin vähän. Perjantaina matkustettiin kotiin. Ljubljanassa majapaikkana meillä oli penzion Pod Lipo, jota kyllä voin suositella! Huoneissa oli omat vessat ja kylppärit, tietsikka nettiyhteydellä, telkkari ja jopa pieni jääkaappi! Yhteiset tilat oli siistit ja viihtyisät, ja aamiaista syötiinkin aina pensionaatin yhteiskeittiössä. Takaisin lentokentälle mentiin kans tilataksilla, respa tilasi sen meille, ja kyyti maksoi 30e.

Slovenia on tosi siisti maa, ja mut yllätti se, miten hyvin joka paikassa puhuttiin englantia. Siis ihan pienissä kuppiloissa kaupungin ulkopuolellakin, ja ihan vanhatkin ihmiset. Suosittelen lämpimästi, koska välimatkat on lyhyitä ja nähtävää on paljon vuoristoista merenrantaan. Julkisilla liikkuminen on helppoa. Bussiaikatauluja löytyy täältä: Bussiyhteyksiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti