torstai 30. heinäkuuta 2015

Otteita vanhoista matkapäiväkirjoista: Kööpenhamina 2013

Kuopus Nyhavnilla

Meidän matkasuunnitelmat elää aina pitkin vuotta. Ensin on haave, sitten suunnitelma, ja sitten kun aletaan toteuttaa, astuu realiteetit kuvaan. Rajoittavina tekijöinä toimivat aika, raha ja perhepoliittiset kysymykset. Vieläpä tuossa järjestyksessä. Ennen esikoisen eskarin aloitusta haaveiltiin Legoland- reissusta. Majoitukset oli katsottu -osa varattukin- valmiiksi ja lautta-aikataulut selvitetty. Ideana oli, että oltaisiin ajettu Suomen ja Ruotsin halki Tanskaan, oltu Legolandissa pari päivää ja ajettu takaisin. Toisin kävi. Keskimmäiselle lapselle iski autoangsti, joten pitkää automatkaa ei voinut ajatellakaan huutavan neljävuotiaan kanssa. Suunnitelma b: Lentäen Kööpenhaminaan, junalla Vejleen, bussilla Legolandiin. Sitten käänsimme katseemme taas realiteetteihin: 2v, 4v ja 5v, rattaat sekä matkatavarat. Lentokentältä junaan, junasta bussiin ja jatkuva Legoland- jännitys pinnassa..... Not a good idea.
Reissumme suuntautui kuitenkin Tanskaan, Blue1:n tarjouslentojen siivin. Kööpenhaminassahan on Tivoli, ja lähistöllä Bakkenin huvipuisto. Majoitus otettiin Scandicin kesäalesta, ja ma-pe Scandic Sydhavnissa maksoi n.350e meiltä viideltä.

Valby-park

 Ensimmäinen Kööpenhaminapäivä vietettiin Valby-parkissa. Siellä on suurensuuri leikkialue grillauspisteineen ja eväspöytineen. Oikein kiva paikka!

Lisäksi kävelymatkan päässä on erilaisia puutarhoja kukkaistutuksineen, ja jonkilainen puutahanäyttelykin. Myös rantaan pääsee portaita pitkin. Varsinaista hiekkarantaa ei ole, tosin hiekkapohjainen ranta portaiden päässä. Muutamia ihmisiä näkyi uimassakin. Myös frisbeegolf-rata löytyy.

Tivolin maailmanpyörän maisemaa

 Sydhavnista pääsee kulkemaan lähijunalla kätevästi keskustaan. Copenhagen-kortilla saa kulkea julkisilla ilmaiseksi, ja sisäänpääsy moniin nähtävyyksiin on ilmainen. Kortti on hintava, mutta niin ovat sisäänpääsymaksutkin. Lapsiperheen kannattaa huiomioida, että Copenhagen- korttiin kuuluu lapset mukaan, ja ilman sitä joutuu ostamaan lastenliput nähtävyyksiin.
Kööpenhamina-kortin sivuilla on kätevä laskuri, jonne voi syöttää aikomansa nähtävyydet ja katsoa kannattaako kortin osto. Me käytiin viikon aikana Tivolissa, Den Blå Planet-akvaariossa ja eläintarhassa, sekä käytettiin paljon julkista liikennettä. Meille laskuri laski säästöksi jopa pari tuhatta kruunua.
Toisena kööpenhamina-päivänä hypättiin junaan ja käytiin katselemassa ihastuttavaa Nyhavnia. Juuri sitä maisemaa, mikä Kööpenhaminasta aina esitetään. Iltasella tehtiin vierailu Tivoliin. Tykkään sen tunnelmasta, vaikka en niin laitteista välitäkään. Tivolissa on myös kivat leikkialueet pienille. Tosin pienten laitteita ei ole kauheasti. 
Tivolissa kannattaa syödä pehmikset Ismejerietin jäätelöbaarissa. Supersöötti paikka.

Borgbjergsvej ja lähikauppamme.
Kolmas Kööpenhaminapäivä vietettiin eläintarhassa. Eläintrhaksihan se on ihan mukava ja siisti paikka. Muutamille eläimille olisin suonut virikkeellisemmät elinolosuhteet, mutta esim. jääkarhu oli ihan huikea. Ensin luulin että se on valtavan onneton, mutta se odottikin ruokaa. Oli upeaa katsella miten niin massiivinen eläin liikkuu vedessä valtavan sulavasti. Ja miten isot tassut sillä on!
Kööpenhaminan eläintarha on suuri. Siellä on myös paljon ihmisiä. Kannattaa varata mukaan vesipulloja ja eväitä. Ruokapaikat oli ainakin meidän vierailun aikaan elokuun alkupäivinä ihan täynnä porukkaa, eikä se ruokakaan kovin ihmeellistä ollut.

Viimeisenä päivänä oli vuorossa Den Blå Planet- akvaario
Pienintä alkuun vähän pelotti akvaarion hämärät sisätilat ja runsas ihmismäärä. Me oltiin paikalla heti ovien avauduttua, ja niin oli moni muukin! Onneksi suurin osa ruuhkasta muodostui meidän selän taakse. Ihan mielenkiintoinen paikka, vaikka lapset alkuun vähän oudoksuivat isoja kaloja ja akvaarioiden läpi kulkevia käytäviä. Oli se kuitenkin aika makeeta, kun valtava rausku ilmestyi yhtäkkiä pään yläpuolelle uimaan. 
Kaiken kaikkiaan meillä oli heino reissu Kööpehaminaan, vaikkei nyt sinne Bakkenille sitten päädyttykään. Onpahan syy matkustaa Kööpenhaminaan toisen ja ehkä kolmannenkin kerran. Emalimatkat voi lämpimästi suositella lapsiperheille Kööpenhaminaa: Siistiä ja skandinaavista, lyhyt lento ja ystävällinen palvelukulttuuri. Kuitenkin tarpeeksi vierasta, että tuntee olevansa ulkomailla.

Tanskalaiset on ihania, välittömiä ihmisiä, jotka alkavat jutella niitä näitä kadulla. Lapsia tosin alkuun hämmästytti, kun joku vieras aikuinen saattoi yhtäkkiä kadulla alkaa jutella heille, hymyilivät ja jopa silittivät ohimennessään. Eikä haitannut, ettei me puhuttu tanskaa eivätkä he englantia. Ystävällisyys on universaali kieli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti