torstai 2. heinäkuuta 2015

Päiväretkellä Krumlovissa

Tehtiin Ceske Budejovicesta (CB) päiväretki Cesky Krumloviin, joka on ihanan idyllinen Unescon maailmanperintökohde. 
CB:stä Krumloviin kannattaa mennä bussilla, koska juna-asema sijaitsee aavistuksen syrjässä kaupunkiin nähden. Me jäätiin bussista Spicakin pysäkillä, josta nousee silta ison tien yli suoraan vanhaan kaupunkiin linnan puolelle kaupunkia. Busseja kulkee n. tunnin välein ja liput ostetaan kuskilta. Laituritiedot näkee alakerran infopisteen taululta. Aamulla klo 9 bussi lähti laiturilta 1, seuraava olisi lähtenyt laiturista 2. 
Matka maksoi aikuiselta 32 kc ja 6-15 vuotiaalta lapselta puolet aikuisen hinnasta. 
Spicakin pysäkiltä käveltiin kaupunkiin kauniista portista ja linnalle kaartuu tie oikealle. Vallihaudassa asustelee karhu, jolle voi lahjoittaa muutaman korunan, jotta karhuparka saisi elää mukavammissa olosuhteissa. 
Linnan läpi käyskenneltyään voi kaartaa oikealle ja pientä polkua ja portaita alas, ja pientä puusiltaa pitkin vanhaan kaupunkiin. Puusillan jälkeen on muutama mukava myllyravintola, joissa voi nauttia hyvää ruokaa ja virvokkeita. Katua eteenpäin jatkaessa löytyy bankomat, koska ravintoloihin ei käy kortti. 
Vasemmalle kun kaartaa Dlouha-kadulle ja jatkaa sitä pikku kujia eteenpäin löytyy vanhan kaupungin aukio. Jos jatkaa suoraan kulkematta aukion kautta, ja kääntyy T- risteyksestä vasemmalle, päätyy vanhan kaupungin toiselle reunalle   Siellä on nätti silta ja näköalapaikkoja. Kun jatkaa eteenpäin ja vasemmalle, löytyy myös Autobusova Nadrazi, josta voi ostaa liput takaisin CB:een. Meillä tähän lenkkiin lasten kanssa kävellen ja syömisineen meni noin kaksi ja puoli tuntia. Takaisin palattiin klo 12:30 bussilla. 
Dobrou chut!

Tsekin hintatasosta sananen:
Ceske Budejovicessa käytiin pizzeriassa pizzalla, vanhan kaupungin aukiolla. Neljä pizzaa, yksi olut ja neljä limpparia maksoi 660kc. Eilen illalla syötiin vähän syrjemmässä, kanavan varressa "myllyravintolassa". Annos spagettia, kahdet ranskalaiset, pizza, olut, iso cola, vissy ja kaksi mehua maksoi 456kc. 
Iltapalatarpeet, eli sämpylöitä, tuoremehua, vettä, kinkkua ja juustoa maksoi n. 6€ kaupasta. Jäätelökioskilla pienet pehmikset 15-25 kc. 
Täällä syrjemmässä ei kovinkaan hyvin englantia puhuta. Saksaa jonkin verran ja sitten mun olemattomalla tsekin kielelläni ja elekielellä on hoidettu loput. Esim. Bussitietojen saaminen Krumlovin asemalla meni suurin piirtein niin että minä sanon rouvalle Ceske budejovice ja hän kirjoitti pienelle muistilapulle kirjaimet: 12:30 ja 21 eli lähtee laiturista 21 klo 12:30. Matkailu ❤️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti